Gruzija

10 08 2008

Že včeraj sem napisal nekaj kratkega o aktualnih političnih dogodkih. Danes res ne morem mimo vojne, ki je izbruhnila na Kavkazu. Težko je poslušati poročanja o divjanju vojne v državi, ki si jo, pred ne dolgo časa, obiskal. Zelo živo si predstavljam obraze ljudi, ki sem jih spoznal, njihovo gostoljubnost in nepokvarjenost. Kaj se dogaja z njimi danes, kaj jih čaka v prihodnosti?

Povprečnemu Evropejcu je situacija na Kavkazu popolnoma nepoznana in zato poročila iz medijev dokaj nerazumljiva. Kavkaz je pravi etnični Babilon. Globoke doline in visoke gore so dolgo časa omogočale, da so ljudje ohranjali svoj jezik, običaje, kulturo, … Včasih je bilo na Kavkazu prek 300 različnih jezikov, danes jih je še vedno več kot 70. Po razpadu Sovjetske Zveze so se kavkaške državice osamosvajale, meje pa so ostale take, kot jih je zarisal Stalin. Ta je namenoma risal meje tako, da so potekale po sredini etničnih ozemelj. Z osamosvojitvami so tako nastajala številna konfliktna ozemlja: Nagorno Karabakh, Severna in Južna Osetija, Abkhazija, Adjara, Čečenija, … Separatističnih državic je na Kavkazu malo morje. Gruzija ima to smolo, da na njenem ozemlju ležijo kar 3 take republike (Abkhazija, Južna Osetija, Adjara). Adjari je leta 2004 uspelo pridobiti določeno avtonomijo, hkrati pa je še vedno del Gruzije. Abkhazija in J. Osetija sta de-facto svoji državi, uradno pa sta še vedno del Gruzije. Obe uživata podporo Rusije, odnosi med Rusijo in Gruzijo pa so zadnja leta bolj slabi. Situacija se je začela slabšati lani, s preleti rusikih letal in končnim zaprtjem meje med Rusijo in Gruzijo. Zaprtje meje je močno vplivalo na življenje številnih Gruzinov, ki so delali v Rusiji (Brezposelnost v Gruziji je zelo visoka, povprečna pokojnina pa je 30 Larijev, pribl 15$.).

Z nastopom Mihaila Sakašvilija je Gruzija krenila na pot proti Evropi. Res je bilo hecno videti zastave evropske unije, ki visijo po Tbilisiju. Gruzija ima to smolo, poleg etnične razdrobljenosti, da meji na Rusijo, ki ima dokaj očitne težnje obuditi moč in velikost Sovjetske Zveze. Putin je na dobri poti – V Belorusiji ima nameščene jedrske konice, z Abkhazijo je dobil vrata v Črno morje. Južna Osetija in bojeviti Osetijci so idealni za začetek konflikta. Rusija jim je priskrbela orožje in – je počilo. Sedaj Rusija bombardira cilje po Gruziji, daleč od meja Osetije in “igra vlogo peace keeperja”. Seveda.

Pri vsem skupaj me najbolj moti pasivnost mednarodne skupnosti. Dogaja se drugi Balkan. Kje je zdaj Dimitrij Rupel, ki se je še jeseni v Tbilisiju predstavljal kot poznavalec situacije na Kavkazu, kje so drugi pomembni možje? Aja, ne predsedujemo več. George Bush je le medlo izjavil, naj se ogenj ustavi. Seveda, z Rusijo se ne gre zapletati. Pa tudi nafte ni na tem območju. Skratka vsi gledajo proč (tako kot Nizozemska v devetdesetih), oziroma gledajo Olimpijske igre, nedolžni ljudje pa umirajo. Prav slabo mi je!

O situaciji v Gruziji je pisala tudi Eva, ki se je včeraj vrnila od tam.

Advertisements

Akcije

Information

4 komentarji

10 08 2008
Dorothy

Se vedno ne dojamem nasprotja med gostoljubnostjo, nasmehi, odkritostjo v oceh in tem, da so sedaj vsi ti prijazni ljudje pod splosno mobilizacijo. Ne bom sodila o politicnem ozadju, moram si vzeti vec casa, imam pa kamen v zelodcu zaradi vseh zivljenj, ki se bodo kruto in nenadoma spremenila. Se se kaj oglasim, ko malo bolj preverim novice in komentarje po svetu.

10 08 2008
BostjanM

Eva, hvala bogu, da sta s Teom ze doma! Sem imel kar slabe obcutke, ker sem Teu ves cas zagotovljal, da je bilo dozdajsnje “sestreljevanje avionov” bolj kot ne diplomatsko nagajanje. Nisem si mislil, da se bo iz tega izcimilo tako sranje. Tudi tega nisem vedel, da so gruzijci izvedli mobilizacijo vseh moskih do 50 let. Grozno! Se posebaj, ker poznam nekatera imena in obraze udelezencev te vojne. Do nas sicer curljajo precej nasprotujoce si informacije – gruzijci po eni strani jodlajo, kako skrbijo, da ni civilnih zrtev, rusi nasprotno govorijo o popolnem opustosenju tskhinvalija in velikem stevilu zrtev. Upajmo, da vse skupaj cim prej docaka konec, ceprav se mi trenutno vrtijo bolj crni scenariji. Nenazadnje morajo rusi dokazati, da na kavkazu se niso rekli zadnje besede; pa tudi putin je nekaj omenjal, se mi zdi, da bi bilo fajn, ce bi olimpijske igre 2014 deloma tudi potekale v abhaziji, za kar bo pa najbrz moral se uradno spraviti abhazijo pod big mother russia…

10 08 2008
Dorothy

Boštjan, nikar slabe vesti. V sredo sva šla na slovenski konzulat v Armeniji, vprašat, kako je na stvari iz prve roke. Konzul čisto vesel, ne, nobenega problema, vse v mejah normale. Okej, spokava na vlak, v četrtek zvečer greva še na zadnjo večerjo v Tb, na vinčku potrošiva zadnje larije in s taksijem odbrziva na letališče. Pristaneva v Istanbulu, začne telefon zvoniti kot nor. Zunanje ministrstvo, kao kuj evakuacija. Ves čas, ko sva bila v Gruziji, ni bilo nikjer čutiti posebnih ukrepov. okej, normalne kontrolne točke, preverjanje potnih listov, ko lezeš v gore, to je bilo pa večinoma tudi vse. in je bil res šok v petek zvečer gledat dnevnik, ko ne prepoznaš krajev, ki si jih videl nekaj dni nazaj. še vedno sem v fazi šoka.

11 08 2008
Planinec.Si

Ful lepe fotke 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s
%d bloggers like this: