O oglasnih oddajah, farmacevtih in vlakninah

1 07 2008

Gredo tudi vam na živce razno razne reklame za izdelke, ki jih ne potrebujete, a vas hoče trgovec na vsak način prepričati, kako fino bi bilo, če bi vi to imeli doma? No, tudi meni gredo pošteno na jetra. Posebno pa me moti reklamiranje raznih prehrambenih dodatkov, t.i. kvazi-zdravil. Sem štejem čaje za hujšanje, čudežne pilule, razne afrodizijake (No, slednjih pri nas ni, ker Slovenci tega ne potrebujemo.)

Od vseh vrst oglaševanja mi gre najbolj na živce “Oglasna oddaja” na Valu 202. To je več kot deset minut dolga oddaja, kjer voditeljica intervjuja gosta, navadno predstavnika farmacevtskega podjetja, o nekem fitofarmacevtskem izdelku. Vse skupaj izpade, kot intervju v živo.

Danes so govorili o izdelku Medexa, Lipostop. Že ime je zelo privlačno in  zgovorno. Farmacevtka razlaga osnove patofiziologije metabolizma maščob, razvoja srčnožilnih bolezni, omeni celo sindrom X! Novinarka pa kot nevedna ovčica sprašuje in se glasno čudi. Kar vidim Hildegardo z Vojskega, kako besno zapisuje vse kar sliši, da bo sina poslala  v dolino, po čudežno zdravilo.

In zakaj to mene sploh moti? Zato, ker ti pripravki vsebujejo snovi, ki jih lahko dobimo z uživanjem dovolj sadja in zelenjave, tega pa v oddaji ne povedo. Lipostop vsebuje vlaknine iz nekega kaktusa. Hudo eksotično! Netopne vlaknine vežejo maščobe in jim s tem preprečijo absorpcijo v črevesu. Opa! Vlaknin je vendar na tone v jabolkih, hruškah, fižolu, … Če bomo jedli Lipostop, se nam ne bo treba odrekati mastnim obrokom. Pa to je vse kar novodobni človek sploh potrebuje. “Ni mi treba jest jabolk (itak nimam časa). Jem lahko kar koli. Za moje zdravje pa bo poskrbela tabletka, ki jo bom požrl po obroku.” Super, ne?

Naj vas za zaključek še malo podučim vlakninah in sadju. Vlaknine (kemijsko polisaharidi) so neprebavljivi del sadja in zelenjave. Netopne vlaknine najdemo predvsem v lupini jabolk, hrušk, paradižnika, … V črevesju pomagajo pri formaciji blata in pospešujejo prehod hrane skozi črevo – s tem preprečujejo zaprtje.

Vodotopne vlaknine najdemo v notranjosti sadežev (recimo mehki del slive). V debelem črevesju so podvržene fermentaciji s strani bakterij. Nastanejo kratke maščobne kisline, ki imajo zelo ugodne vplive na naše zdravje. Pripomorejo k znižanju holesterola in trigliceridov v krvi, stabilizirajo nivo krvnega sladkorja. Posledično zmanjšajo tveganje za razvoj debelosti in bolezni srca in ožilja. Polega tega delujejo tudi protektivno na sluznico črevesa in s tem zmanjšajo tveganje za rak debelega črevesa. Vodotopne vlaknine najdemo v stročnicah (grah, fižol), ovsu, ječmenu, rži, sadju (slive, jagodičje, jaboka, …), zelenjavi (brokoli, korenje), krompirju.

Seveda (verjetno) tudi Medexove kapsule učinkujejo. A vseeno se mi zdi dosti več vredno in pametno pojesti jabolko, ki ima še vse vitamine in antioksidante, pa še zobe čisti.

Vsekakor pa, če imate zdravstvene težave, se pred nakupom prehrambenega dodatka posvetujte s svojim zdravnikom.

Povezave: Dietary fiber, PubMed, Lipostop

Advertisements

Akcije

Information

2 komentarja

1 07 2008
Anamarija

Še bolj nategunske so podobne “svetovalne kontaktne” oddaje na Radiu Ognjišče, kjer pobožne stare tetke, verujoče v oglaševalsko etiko katoliškega radija namesto v večno življenje, seveda v iskanju večne mladosti in izogibanju Matildi, nekajkrat tedensko barvajo z j-timi in žnj-timi ku-encimi alfa-beta-omega x maščobnimi kislinami – energijskim poživilom za celice, antiplešinom in ohinsplohdrexom.

5 07 2008
Lilit

Isto oddajo prenasajo tudi preko radia Koper… Ugh.
Zadnjic sem se prav nasmejala (in isto oddajo so ponovili veckrat!), ko je nek stric razlagal, da so cisto vse bolezni pa posledica prevelike zakisanosti telesa – ki jo lahko resimo samo z njihovim preparatom koralnega kalcija.

Pa popolnoma me je razp*, ko so v zacetku junija na Radiu 1 imeli nagradno igro, v kateri so kar podeljevali mesecno zalogo nekih tablet, ki vezejo mascobo, za hujsanje.
Mislim, zakaj bi se posvetoval z zdravnikom, ne, poklici na radio in zadeni sreco…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s
%d bloggers like this: