Quba, Xinaliq, Qubustan

24 09 2007

Se opravicujem ker se tako dolgo nisem javil. Internet ni ravno omnipresent.

Se vedno potujeva skupaj s Paulom, tako da lahko recem, da sva se kar ujela. Na veliko simfava amerisko politiko in razpravljava o miru na bliznjem vzhodu.

Quba je bila baza skok v Xinaliq, a vseeno sem bil kar navdusen nad njo. Ima svoje mesto dvojcko (kaksen je splos srednji spol od dvojcek?), Krasnayo Slobodo (prevod=veliko rdece mesto). To je zidovsko mesto v muslimanski drzavi. Tam zivi okoli 6000 zidov, ki naj bi bilo eno od izgubljenih zidovskih plemen, ki so bezala iz irana v prejsnjem tisocletju. Mesto je zelo bogato. Ogromne vile, mercedezi, bmwji. V sinagogo nama zal ni uspelo priti. V qubi pa se je ustavil cas… je pa vseeno lustno mesto z majhnimi hisicami in pisanimi mosejami.

Xinaliq je vasica na 1300m v kavkazu. Zdaj je cesta narejena na novo in voznja tja traja le eno uro. Prej pa je bilo to 4. Tam zivi okoli 1900 ljudi, imajo 270 otrok. Xinaliq je nekaj posebnega zato, ker se zivbljenje tam zadnjih 200 let, razen elektrike, ni dosti spremenilo. zivijo v kamnitih hisicah, hlevi so narejeni iz stisnjenega kravjega in ovcjega dreka. Drek tudi susijo in ga pozimi uporabljajo za kurjavo. To je edina moznost tam, ker so gore popolnoma neporascene (tako kot plesa od janse). Nikjer ni niti enega drevesa. Se ena posebnost je tu. Imajo lasten, popolnoma unikaten jezik. Govori ga le se sosednja vas in jezikoslovci ga ne znajo uvrstit v nobeno jezikovno skupino.

Ljudje so zelo prijazni. Gospodar naju je tako postregel s sirom, figami v marmeladi, kruhom in obveznim cajem. Potem smo sli na hajk do Atesh gaha. to je sveti kraj, kjer sredi planin ze tisocljetja iz tal bruha plamen. Pastirji si tu kuhajo caj, castili pa naj bi to mesto ze zoroastri. Tu so res na enem kraju zbrani vsi 4 elementi zivljenja. Veter piha 100 na uro, potok tece malo nizje, zemlje je puhno, ogenj pa gori zaradi zemeljskega plina, ki tu uhaja na povrsje.

Ljudje so res preprosti. Otroci so navduseni, da je prisel tujec v mesto, starci pa dobrodusno kimajo in se nastavljajo soncu, ki zahaja za gorami. Ce se naveclicam civilizacije, pridem zivet v xinaliq in si tam poiscem zeno ter pasem ovce…

Naslednji dan sva se vrnila v baku, komaj nasla posteljo, drugo jutro pa se odpravila v qubustan. Tu so glavna znamenitost blatni vulkancki, ki pljuvajo na povrsje hladno blato. Drugi highlight so petroglifi. Jamske slikarije iz kamene in zelezne dobe. Najbolj zanimiva je slika ladje, ki zelo spominja na vikinsko. Svedski arheologi so postavili teorijo, da od tu izvirajo vikingi. Predniki odina naj bi prisli iz drzave Azerije, pa se ladja je ista…

Advertisements

Akcije

Information

One response

24 09 2007
Nadezhda

Kar luste mi delas s svojimi opisi. 🙂 Ne deluje nic kaj nevarno. Jaz pa sem smrtno resno vzela neki dokumentarec na National GEO o skupini alpinistov, ki so jih zajeli talibanski skrajnezi. Ce se ne motim, so tudi oni zaceli svoj izlet v Bakuju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s
%d bloggers like this: