NMP

6 07 2007

Nujna Medicinska Pomoč ali po domace prva pomoč je izpit, ki mi je ostal se iz prvega letnika. Junija sem nasploh cistil stare grehe. Po javnozdravstveni turneji, sem se odpravil delat se nekaj malo bolj medicinskega, kar NMP nedvomno je. 🙂

https://i2.wp.com/www.trauma.org/images/image_library/classic013b.jpg

Temeljna literatura za izpit je bil dolga leta Derganec, lani pa je izšla težko pričakovana Ahčanova Prva Pomoč. Knjiga je zelo debela, polna krvavih in didaktičnih slik. Priložen je tudi DVD s filmi. Po mojem mnenju je knjiga zelo lepo napisana in vse pohvale avtorjem. Je pa nekaj treba priznati. Jaz sem jo bral kot pesmico, ampak jaz sem koncal cetri letnik. Bruci si pa najbrz posteno lomijo zobe ze ob izrazih kot so anevrizma, hematom, … Mislim, da je malo presiroko zastavljena za prvi letnik – Right ventricular stab - knife in situvsebuje tudi poglavja iz nujnih stanj v maksilofacialni kirurgiji, oftalmologiji, ginekologiji. Vseeno pa so se avtorji trudili uporabljati jezik, ki bi ga razumel tudi laik. To jim je do neke mere tudi uspelo, meni pa privabilo sem in tja nasmeh na usta. Da potegnem črto – knjiga je super in bi jo moral imeti na domači polici vsak študent MF in zdravnik, je zelo didaktična, ampak mislim, da imajo prvi letniki premalo (nič) znanja iz PAFIja in patologije, da bi jo dobro razumeli.

Poleg Ahčana, je treba obvladati tudi TPO – temeljne postopke ozivljanja. Za to popolnoma zadostuje “na izust” znati tistih nekaj strani, ki so na spletni strani katedre za anesteziologijo. Splača se enako poglavje prebrati tudi v knjigi – zaradi slik.

Complex skull & facial fractures - CT01Sam izpit je iz dveh delov – kirurskega in anestezioloskega (TPO), vsak po 40 vprasanj. TPO je res lahek. Zmesti te poskusajo z zamenjanimi vpihi in stisi, stisi/sekundo, ipd. Kirurški del pa je čisto druga pesem. Med starimi bajtami je krozilo pravilo, da so stara vprasanja α in ω. Vendar tokrat je bila prvic uradno nova literatura in s tem naj bi bila nova tudi vprasanja. Nekaj starih je vseeno bilo, a le za vzorec. Sam sem bil šokiran, ko sem prebral prvo vprasanje – zastrupitev z Atropa Belladonna – volčjo češnjo. “Mala malca” za tiste, ki imajo farmakologijo zZelena mušnicaa sabo. Ampak to je izpit za prvi letnik, ne? Notri je bilo tudi 4 ali 5 vprasanj iz vojne kirurgije – napalm, kasetna bomba, hitrost metka, začasna kaviteta, … Tu smo bili pa tudi “ta stari” bolj na psu. Najbrz ni treba zgubljati besed, da teh stvari ni v knjigi. Res ni fer do brucov, da jim dajejo take teste, pa še za pogoj so. Izpit je ocenjen po Gaussovi krivulji. To pomeni, da nekaj nesrecnezev vedno pade, enako stevilo pa jih dobi 10.  Rezultate se cakamo.

Še nekaj utrinkov z izpita…Ze ko sem prisel pred MF (pred 8h!! zjutraj), se je trlo mladine. Naslonil sem se na kamen ob stopnicah in si poskusil vtisnit v spomin imena slavnih kirurgov, malo (predvsem) pa opazoval mimo hodece trume brucov (Pisalo nas je 350). Pa to so same zenske, fantov je bilo res za vzorec! Obeta se cista feminizacija medicine.

Ko sem se usedel na svoj neudobni stol v predavalnici so brucke kmalu izvohale vprasanje o Atropi. Sledila je vsesplosna panika in glasno sprasevanje sosedov, kaj je prav. Jaz pac altruisticno delim svoj odg. z okolico. Brucke potihnejo, malo cudno gledajo. Pa rece ena “A ti si morda starejsi?” “Ja…” “Aaaa.” In sledi vsesplosno odobravanje in poznavalsko kimanje. Prav hecno sem se pocutil (Ce malo pretiravam, skoraj k en foter.).

Pa še ena kolegova. S sosedo preletita vprasanja in eno ni bilo nobenemu jasno. Fant predlaga, naj vprasa svojo sosedo. Ona pa “Ona je Hrvatica, nič ne razume!”. No comment. Ocitno so “mladi” dosti bolj nestrpni do svojih kolegic/kolegov, kot smo bili mi (Ali pa ti res nic ne razumejo.).

Skratka, izpit je bil pravo medgeneracijsko srecanje. Sledilo je obvezno pivo v Povodnem možu. B-)

P.S. Slike so s strani Trauma.org, mušnica pa je bila pobrana s tu. Veljajo pogoji CC.
Advertisements

Akcije

Information

13 komentarjev

7 07 2007
Nadezhda

Spomnim se, kako sem ta izpit opravljala sama. Delala sem ga v prvem letniku in sem zelo dobro znala, vendar na koncu dobila 8, ker se pač upošteva Gauss. Malo se mi je zdelo zamalo, ker je bilo brucev takrat na izpitu le za vzorec, močno so prevladovali višji letniki, za “nagrado”, ker smo izpit opravljali takrat, ko ga je treba, pa so upoštevali še Gaussa. Ah, ja… 🙂

9 07 2007
ervinator

Hudo dober opis! Za trenutek se mi je že zazdelo, da sem tudi sam včasih študiral medicino. 😉

9 07 2007
krtek

ervinator: Zakaj pa? Si se tudi ti poglabljal v gobe? 🙂

9 07 2007
ervinator

Ne, z gobami še nikoli nisem imel problemov … Ampak tvoji opisi izpitov so tako slikoviti, sploh tale, ki ima še tako slikovno gradivo. Pa drenjanje v predavalnici z bruckami. Res, izvedel sem tako rekoč vse, kot da sem bil tam. 😉

9 07 2007
Αναμαρια

Nekaj splošnega znanja o praženih gobicah in oleandrovem čaju se vedno splača imeti na zalogi – za taščice in nepridne možičke 😉

Se pa strinjam z Nadezhdo, da je prekletstvo Gaussove krivulje najbolj kruto pri predmetih, kjer se z enakimi testi in kriteriji spopadajo študentje različnih letnikov. Mladiči nasrkajo 😦 (komaj čakam naslednje študijsko leto, ko bom jaz v generaciji vojnih dobičkarjev :lol:)

9 07 2007
krtek

Nekaj me zanima… A se vam zdi tale WP SnapShots nadlezen? To je tisto okence, ki se pokaze, ko z misko zapeljes cez link.

9 07 2007
ervinator

Jaz sem ga v svojem dnevniku ukinil, pri drugih me pa ne moti …

12 07 2007
Nadezhda

Meni je malo nadležen, ampak sem se navadila. Na svoj blog ga ne bi namestila.

3 08 2007
Sonja

Ta izpit iz NMO je bil totalen ***** rzultati pa se bolj porazni… Rada bi se osebno srecala z Ahčanom in zvedela kaj za vraga naj bi ta izpit predstavljal?!?! Ce bi jaz bla prvi letnik in bi imela taksen izpit za pogoj bi se verjetno kr izpisala in obupala, pa ne zaradi tezavnosti ampak zaradi totalne nesmiselnosti takih izpitov… LP

3 08 2007
krtek

Verjamem, da te je razocaral. Pa saj smo takih provokacij s strani kirurgov ze kar vajeni, ne? Ce ne pa se bos. 😉 Ahcana pa lahko po mojem kadar koli poisces. Saj je prijazen profesor, ti bo sigurno prisluhnil.
O smiselnosti takih izpitov pa raje ne bi. Na sreco jih ni veliko. :sarkazem:

31 08 2007
minnie

Potem mogoče veš, kakšna je hitrost metka z nizko energijo? 😀

1 12 2009
Anonimnež

do 300 m/s

7 10 2014
florida kitchen ideas

People also view the kitchen as you’re going through the kitchen area so much.
You will need to shop around for a kitchen supplier make sure your getting
a good buy, and where to kitchen renovation shop to
find the right RTA cabinets. Generally,
the affirmative impact on people’s overall kitchen renovation health and well being is one imperative reason for this is that you do a lot of heat and steam in your kitchen. Clear the
units carefully just before and also once you’ve stripped over existing case surface area.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s
%d bloggers like this: