Farmakologija

8 02 2007

Se en velik izpit je za mano. Farmakologijo sem se ucil slab mesec. Literatura: Rang-Dale in e-book Lüllmann: Pocket atlas of Pharmacology ter nekateri seminarji.

Farmakologija uči o zdravilih. ;)Rang-Dale je super knjiga. Res lepo napisana, z uporabnimi shemami, saljivimi opombami, skratka za na domaco knjizno polico. Je pa res, da je knjiga kar špehata in ti vzame svoj cas. Tudi meni ga je na koncu primanjkovalo in zato sem kar nekaj poglavij predelal iz ze omenjenega zepnega atlasa, ki ga toplo priporocam vsem. Notri je ravno dovolj in zadostuje za lepo oceno (Nekateri so delali samo po njem.). Tudi branje je dosti hitrejse.

Sama snov mi je bila kar vsec. Fino se mi zdi, da sem s tem izpitom nekako zaokrozil svoje medicinsko znanje (ponovis tako pafi, kot patologijo, mikrobiologijo) in na koncu imas res obcutek, da nekaj znas. Druga pesem je gora informacij, predvsem genericnih imen, ki kar letijo iz glave, pa se podobna so si precej. Moja izkusnja je, da imena zdravil v koncni fazi niti niso tako pomembna, glavno je da ves razdelitve na skupine, mehanizme delovanja, stranske ucinke.

Zdaj pa zgodbica… Pisni izpit je bil kar vsecen – esejski tip, 10 vprasanj, 90 minut. Ustni izpit je poglavje zase. Farmakologi imajo tak sistem kot biokemiki – rezultat pisnega izves sele na ustnem. 😈 No, ustni izpit sem opravljal pri prof. Metodi Lipnik-Stangelj. S kolegico sva jo cakala pol ure, tako da sem bil kar malo zivcen, ko sem stopil v pisarno. Cestita kolegici za lep rezultat pisnega izpita, meni pa rece “Kolega, vi pa žal niste dosegel minimuma, ki ga pričakujemo.” Potem mi govori, kako necitljivo pisem (kar je res) in da mi zaradi tega veliko stvari ni stela, … Grr. Prosil sem, ce lahko vidim svoj test in malo preletim vprasanja. Minimum sem zgresil za bore 4%. Brez boja pa ne grem, sem si rekel. Pri vsakem vprasanju sem jo vprasal, kaj mi manjka. Vedno je nekaj nasla. Nekajkrat pa sem jo opomnil, da to imam napisano. Nekje se nisem pravilno izrazil. … Na koncu sva se ze skoraj kregala, bil sem na robu tega, da izbruhnem. “Kolega, tudi ce vam dam teh nekaj tock, to ne bo dovolj.” Tresel sem se od jeze. Potem pa doda: “Sicer pa meni 10% nic ne pomeni, vprasam vsakega, ki je cez 50%.” Kar zamajalo se mi je. Jaz se ze skoraj derem, ona pa me ima namen vprasati. %-( Potem sem se skuliral, odgovoril na vprasanja. Profesorica je bila tu korektna. Sicer me je bezala s podrobnostmi (Talidomid, botulin), enkrat sem se spet narobe izrazil. Nekako sem prigural do konca in ona mi pove, da mi bo dala 8. Ja, super ne. Sekirancija pa taka.

Malo me je bilo sram, da sem se skoraj (s)kregal, ampak nesporno je bilo receno, da pisnega izpita nisem naredil, torej je to zame zafrkavanje.

O izpitu bi rekel se tole. Ko smo diskutirali s kolegi, sem dobil obcutek, da profesorji zelo subjektivno ocenjujejo pisni izdelek. Beri, lahko si ocenjen zelo dobro, lahko pa samo gledas, kje si izgubljal odstotke.

Advertisements

Akcije

Information

3 komentarji

9 02 2007
Gaby

Cestitke! Vidis, meni je pa ful zal, da se kdaj nisem skregala s profesorji. Se mi zdi, da naredis veliko, ce stojis za napisanim, ne pa da si ena zguba uboga, ceprav dejansko ves vec kot vecina. Vedno sem imela ful neprepricljiv nastop. 😦

9 02 2007
krtek

Hvala. 🙂 Saj po svoje je bilo prav očiščevalno. Bi vsaj imel neko zadoscenje, ce bi padel. 😉

9 02 2007
andper

Bravo res! 🙂 Ti zavidam, ker me to še čaka čez mesec in pol.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: